[wle2015] Текст за „Уики обича Земята“ за Кафене.бг

vassia atanassova vassia.atanassova at gmail.com
Tue Jun 2 00:57:58 EEST 2015


Мила Жюси,

Изпращам ти текста за „Уики обича Земята“ за Кафене.бг. Прегледахме го с
Асен и Никола, но ако прецените да промените нещо, ще имаме готовност
отново да погледнем.

Написала съм го и във файла, но за всеки случай и тук:  за илюстрация може
да се вземе всяка от петнайсетте снимки (или всичките), които са победители
за миналогодишното състезание.  Единствено под снимката трябва да се
добавят данните, както са в линка (описание, автор, линк, лиценз)

http://blog.wikimedia.org/2014/12/11/wiki-loves-earth-2014-winners-announced/

Клик върху отделните картинки за пълна резолюция


Всички снимки финалисти през двете първи години на конкурса са тук:
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:WLE_finalist

Надявам се да представлява интерес и за сайта ви и за читателите  :) Ще съм
ти благодарна ако и ти пишеш в блога си в някой момент до края на месеца.
Аз също трябва в моя, не успях днес, ама нали се води „натурален
блогаритъм“, съвсем добре ще му се отрази да има нещо натурално :)

Поздрави,
Вася
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.wikimedia.bg/pipermail/wle2015/attachments/20150602/00cf23a7/attachment.html>
-------------- next part --------------
„Уики обича Земята“ за първи път в България


За първи път в България доброволците от свободната енциклопедия Уикипедия организират <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Earth_2015_in_Bulgaria">фотоконкурс, озаглавен „Уики обича Земята“</a>, чрез който ще се илюстрират статиите, посветени на националните и природните паркове, резерватите и защитените местности. Конкурсът протича в два етапа, като националният ще продължи от 1 до 30 юни, а в международния етап на състезанието през есента ще продължат избраните десет най-хубави и енциклопедични снимки измежду всички качени.

Идеят за конкурса „Уики обича Земята“ тръгва от Украйна, където е първото му издание през 2013 година. През 2014-та още 14 страни се включват, а през тази година техният брой достига 26. Миналата година в състезанието са били качени над 71000 снимки!

Състезанието е насочено не само към хората, които от години допринасят към Свободната енциклопедия, но и към всички фотографи с увлечение към пейзажна и природна фотография. Те са приканени да качват снимките си в мултимедийното хранилище на Уикипедия, т.нар. Общомедия (Wikimedia Commons). Авторите могат да допринесат и със свои снимки, правени преди този период, примерно със зимни пейзажи, стига да спазят срока на конкурса.

Освен че ще се търси визуална естетика, акцент в уикисъстезанието е, че фотографиите трябва да имат и образователна стойност. За да са използваеми за енциклопедията и за всякакви други образователни и информационни нужди, към снимките трябва да има точно описание на сниманата местност или обект. Това ще помогне после на редакторите на Уикипедия да включват илюстрациите в правилните статии.

Другото задължително условие на конкурса е фотографите да са съгласни да публикуват снимките си под свободен лиценз. Със свободните лицензи като „Криейтив Комънс – Признание“ и „Криейтив Комънс – Признание, Споделяне на споделеното“ всеки автор изрично позволява на всекиго да използва неограничено лицензираната от него снимка за всякаква цел, да може да я модифицира и препубликува, като насреща дължи единствено признание на оригиналния автор и източника - Общомедия. Идеята е така да се повиши културата на интернет потребителите относно свободните лицензи и коректните начини за допринасяне на съдържание към Уикипедия и ползването на уикипедианско съдържание навън.

В повечето от страните тази година състезанието „Уики обича Земята“ протече през месец май, но в България е насрочено за юни, когато са националните етапи на състезанието и в Австрия, Сърбия, Тайланд и Тунис. С най-много снимки, над десет хиляди, вече са се отчели фотографите от Украйна, Германия, Бразилия и Пакистан, където състезанието приключи. С колко снимки ще финишира България ще знаем в края на месеца. От всяка страна местните журита трябва да изберат точно по десет снимки, които ще продължат в международния етап на конкурса. 

А състезанието е възможност – освен нови доброволци-фотографи – към българската уикиобщност да се присъединят и нови доброволци-редактори, които допринасят със знанията си за създаването нови енциклопедични статии и подобряването на съществуващите. В момента българската версия на свободната енциклопедия съдържа около 192 хиляди статии и е 37-мата по брой статии измежду 288 езикови версии на Уикипедия.
.............За илюстрация може да се вземе всяка от петнайсетте снимки (или всичките), които са победители за миналогодишното състезание.  Единствено под снимката трябва да се добавят данните, както са в линка (описание, автор, линк, лиценз)

http://blog.wikimedia.org/2014/12/11/wiki-loves-earth-2014-winners-announced/

Клик върху отделните картинки за пълна резолюция

Всички снимки финалисти през двете първи години на конкурса са тук: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:WLE_finalist


More information about the wle2015 mailing list